Logo Abelenda Bicycle Rental

Fietsverhuur aan de Ecopista do Dão FietsrouteBEZIENSWAARDIG:

SERRA DO AÇOR & PIÓDÃO

Foz d'Egua - Serra do Açor

Serra do Açor en het officieel "Historisch Dorp" Piodão


Serra do Açor

Serra do Açor

De prachtige bergen van de Serra do Açor liggen ten westen van het uitgestrekte gebied van de Serra da Estrela. In tegenstelling tot deze hoogste bergketen van Portugal, die voornamelijk uit graniet bestaat, is leisteen de karakteristieke natuursteen van de Serra do Açor.
De huizen van de dorpjes en nederzettingen in dit gebied zijn dan ook van oudsher allemaal opgebouwd uit leisteen, zowel de muren als de daken.

De boomrijke vegetatie is goed voorzien van majestueuse tamme kastanjes, eiken, pijnbomen, eucalyptus en een geringere hoeveelheid olijfbomen.
Als struiken overheersen de hei, de rozemarijn, de gele brem en de gaspeldoorn.
Er is een overvloed aan water afkomstig van de vele beekjes die uit de bergen komen.

Piódão, authentic schist village in Portugal

Het "Historisch Dorp" Piódão

Piodão is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes van Portugal. Het is in 1978 geklassificeerd als een Monument van Algemeen Belang, en heeft daardoor een beschermd dorpsgezicht.
Maar pas na integratie in het project voor de Historische Dorpen van Portugal werd dit dorpsgezicht daadwerkelijk hersteld en bewaard. 
Door de opname van Piódão in dit project moesten alle gestuckte huizen met pannen daken weer leistenen muren en daken krijgen en ook nieuwe gebouwen moeten een leistenen uiterlijk hebben. Dit project is nu voltooid zodat de bijzondere architectuur van Piódão en diens historie bewaard blijven.

The blue of Piódão

Het blauw van Piódão

Waarom de ramen en deuren van de huizen in Piódão hun typische blauwe kleur hebben is nog steeds een raadsel. Het meest waarschijnlijke verhaal is nog altijd dat er op een dag een groot vat blauwe verf in het geisoleerde dorp aankwam waar iedereen gebruik van heeft gemaakt. Deze kleur is daarna een mooie traditie geworden.

Wandelen in de Serra do Açor

Wandelen in de Serra do Açor

Piódão - Foz d'Égua - Chãs d'Égua.

Dit prachtige traject verbindt Piódão met twee gehuchten, Foz d'Égua en Chãs d'Égua. De paar flinke hellingen die u af en toe moet nemen zijn zeker de moeite waard want ze brengen u naar de mooiste plekjes van de Serra do Açor, hier in midden Portugal.

Piódão - Foz d'Égua - Chãs d'ÉguaPiódão

Powered by Wikiloc

De wandeling is goed gemarkeerd, maar als u de wandeling wilt downloaden, dan kan dat hier:
Wandelroute Foz d'Egua - Piódão - Foz d'Egua

Contact Formulier:Meer contact gegevens:

Telefoon: +351 - 963444663

WhatsApp: WhatsApp Bericht
ABELENDA BIKE RENTAL

Abelenda Bike Rental Bicycle


53 km from the Serra do Açor