Logo Abelenda Bicycle Rental

Fietsverhuur aan de Ecopista do Dão FietsrouteBEZIENSWAARDIG:

SERRA DO CARAMULO

Serra do Caramulo

Serra do Caramulo, de magische bergen van midden Portugal


Serra do Caramulo, prachtig wandelgebied

Caramulinho, Serra do Caramulo, prachtig wandelgebied

Het prachtige berggebied met de naam Serra do Caramulo, ligt op slechts 40 minuten afstand (met de auto) van Abelenda Bike Rental en is een van de mooiste bergketens van Portugal.
De Serra do Caramulo staat traditioneel bekend om zijn zuivere lucht.

Rotspartijen, wandelgebied


Hoog in de Caramulo wordt het landschap gedomineerd door imposante rotspartijen afgewisseld met grasland en struiken met in het voorjaar fraaie kleuren. Het gebrek aan bomen op deze hoogte doet de rotsformaties nog beter uitkomen.
Lager op de hellingen zijn er bossen met eiken, kastanjes en dennen, beken, watervallen, karakteristieke granieten huizen en witgepleisterde kerkjes, en vele sinaasappelboomgaarden.
Hier kunt U nog dorpjes bewonderen waarvan u denkt dat ze in geen honderden jaren zijn veranderd en herders hun koeien zien weiden, gekleed in traditionele zwarte wollen capes.

Veel romeinse wegen, aangelegd met grote keien, hebben de tand des tijds doorstaan.

Dit alles maakt van de Caramulo een uitgelezen gebied om te wandelen.

Caramulinho en Cabeço de Neve

Caramulinho
Cabeço de Neve


Het hoogste punt van de Serra do Caramulo is de Caramulinho, 1075 meter hoog en te beklimmen via uitgehakte treden in de rotsen.
Op heldere dagen biedt de Serra een weids uitzicht over de omgeving, met in het zuiden de Besteiros Vallei en verder weg de Serra da Estrela, de hoogste begketen van continentaal Portugal, en in het westen Aveiro en de kust.
Een ander prachtig uitzichtpunt is de Cabeço da Neve (sneeuwhoofd).

Het Caramulo Museum - kunst en klassieke auto's

Het Caramulo Museum - kunst en klassieke auto's

Dit bijzondere museum, gelegen in het dorpje Caramulo heeft twee totaal verschillende gedeeltes: kunst en klassieke auto's.
De geschiedenis van het Caramulo-museum verklaart waarom. Het werd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw opgericht door de twee broers Abel en João Lacerda, waarvan de eerste een kunstliefhebber was, en de tweede een liefhebber van antieke auto´s.
Het Museu do Caramulo ligt op 45 minuten rijden van Abelenda Bike rental.

Het Auto-Museum


Het Auto-Museum, Serra do Caramulo

Het automuseum heeft 70 auto´s en 30 motorfietsen, die allemaal nog rijden met de originele motor en eens per jaar de weg opgaan om in conditie te blijven.
Enkele auto´s die in het museum te zien zijn: de oudste auto in Portugal die nog steeds rijdt (een peugot uit 1899), de Bugatti die het snelheidsrecord in 1931 op meer dan 200 km per uur zette, en twee limousines die in bezit waren van de Portugese dictator Salazar (een gepansterde Mercedes-Benz en een Cadillac).

Oldtimer Festival, eerste weekend van september


Autofestival Caramulo Motor Festival, eerste weekend van september, Serra do Caramulo

Een bijzondere atactie, georganiseerd door het museum, is het autofestival in het eerste weekend van september, met o.a. een rally (tijdrit) waaraan alleen oldtimers mee mogen doen, zowel uit Portugal als daarbuiten.De Kunstcollectie


The Art Collection of the Caramulo Museum

De kunstcollectie is zeer divers. Ze bevat bijvoorbeeld schilderijen van kunstenaars als Picasso, Dali, Dufy and Legér, maar ook een prachtige verzameling keramiek uit vele verschillende periodes, en vier monumentale tapijten uit de zestiende eeuw.Openingstijden


Zomertijd:   van 10.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 18.00.
Wintertijd:   van 10.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 17.00.

Het Museu do Caramulo is het hele jaar open, behave op de ochtenden van 1e kerstdag, nieuwjaarsdag en 1e paasdag en de hele dag op 2e paasdag.

Meer informatie: www.museu-caramulo.net (in het engels)Het zwarte aardewerk van Molelos - Caramulo

Het zwarte aardewerk van Molelos - Caramulo
Het zwarte aardewerk van Molelos - Caramulo


Zoals in meer gebieden van Portugal worden in de Serra do Caramulo nog steeds vele oude ambachten uitgeoefend. Vooral bekend en heel bijzonder is het zwarte aardewerk uit Molelos ("Barro Negro" of "Louça Preta" genaamd).
Het zwart wordt verkregen door het aardenwerk, wanneer het in de oven is, op een bapaalde manier te roken. Dit ambacht was uitgestorven in de jaren 70 van de vorige eeuw, maar is dankzij nieuw technieken weer nieuw leven ingeblazen.
In het dorpje Molelos wordt dit ambacht in een aantal werkplaatsen levend wordt gehouden (als je door het dorp rijdt zul je de borden tegenkomen).

Souveniers uit Portugal


In Molelos, aan de voet van de Serra do Caramulo, 30 minuten van Abelenda Bike Rental vandaan, kunt je het aardewerk bekijken en ook kopen. Soms is het ook mogelijk een kijkje in de werkplaats te nemen of een demonstratie bij te wonen.

Het Botanische Park Cambarinho

Het Botanische Park Cambarinho - Serra do Caramulo

Het Botanische Park Cambarinho is gecreëerd om een zeldzame soort rhodondendrons te beschermen die plaatselijk bekend staat als “Loendro”. Bovendien is het park een toevluchtsoord voor de otter, die in Portugal en Europa zeldzaam is geworden.

De beste tijd om het park te bezoeken is natuurlijk wanneer de rhodondendrons in bloei staan, ongeveer van April tot Juni.

Er is een mooie en goed aangegeven wandelroute.

Wandelen in de Serra do Caramulo

Wandelen in de Serra do Caramulo, central Portugal


Uitgebreide informatie over wandelen in de Serra do Caramulo:

Contact Formulier:Meer contact gegevens:

Telefoon: +351 - 963444663

WhatsApp: WhatsApp Bericht
ABELENDA BIKE RENTAL

Abelenda Bike Rental Bicycle


34 km from the Serra do Caramulo