Quinta da Abelenda, midden Portugal | Serra do Caramulo, het Caramulo Museum, Zwart aardenwerk, Het Botanische Park, Wandelingen

Quinta da Abelenda
Aan de Ecopista do Dão

Serra do Caramulo
45 min. van Abelenda

Portugal, Serra do Caramulo
De Bergen, Museum, Molelos, Botanisch Park

Caramulo | Bussaco | Estrela | Piódão | Conímbriga | Coimbra | Viseu | Santa Comba Dão | Wijn
Serra do Caramulo

De Serra do Caramulo


Serra do Caramulo
- Op deze pagina:- Speciale wandel-pagina:- Accommodatie:Hoewel er ook accommodatie in de Serra do Caramulo te vinden is, bevelen we u onze eigen accommodatie Quinta da Abelenda aan, omdat vanuit onze quinta ook zoveel andere atracties makkelijk bezocht kunnen worden.
Het prachtige berggebied met de naam Serra do Caramulo, ligt op slechts 40 minuten afstand (met de auto) van Quinta da Abelenda en is een van de mooiste bergketens van Portugal. De Serra do Caramulo staat traditioneel bekend om zijn zuivere lucht.

Rotspartijen, wandelgebied


Hoog in de Caramulo wordt het landschap gedomineerd door imposante rotspartijen afgewisseld met grasland en struiken met in het voorjaar fraaie kleuren. Het gebrek aan bomen op deze hoogte doet de rotsformaties nog beter uitkomen.
Lager op de hellingen zijn er bossen met eiken, kastanjes en dennen, beken, watervallen, karakteristieke granieten huizen en witgepleisterde kerkjes, en vele sinaasappelboomgaarden. Hier kunt U nog dorpjes bewonderen waarvan u denkt dat ze in geen honderden jaren zijn veranderd en herders hun koeien zien weiden, gekleed in traditionele zwarte wollen capes.

Veel romeinse wegen, aangelegd met grote keien, hebben de tand des tijds doorstaan.
Dit alles maakt van de Caramulo een uitgelezen gebied om te wandelen.

Caramulinho en Cabeço de Neve


Het hoogste punt van de Serra do Caramulo is de Caramulinho, 1075 meter hoog en te beklimmen via uitgehakte treden in de rotsen, Op heldere dagen biedt de Serra een weids uitzicht over de omgeving, met in het zuiden de Besteiros Vallei en verder weg de Serra da Estrela, de hoogste begketen van continentaal Portugal, en in het westen Aveiro en de kust.
Een ander prachtig uitzichtpunt is de Cabeço da Neve (sneeuwhoofd).

CaramulinhoCabeço da Neve


subir o CaramulinhoHet Caramulo Museum - Kunst en Auto's


O Museu do Caramulo

Dit bijzondere museum, gelegen in het dorpje Caramulo heeft twee totaal verschillende gedeeltes: kunst en klassieke auto's. De geschiedenis van het Caramulo-museum verklaart waarom. Het werd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw opgericht door de twee broers Abel en João Lacerda, waarvan de eerste een kunstliefhebber was, en de tweede een liefhebber van antieke auto´s.
Het Museu do Caramulo ligt op 45 minuten rijden van Quinta da Abelenda.


O Mercedes-Benz de Salazar

Het Auto-Museum


Het automuseum heeft 70 auto´s en 30 motorfietsen, die allemaal nog rijden met de originele motor en eens per jaar de weg opgaan om in conditie te blijven. Enkele auto´s die in het museum te zien zijn: de oudste auto in Portugal die nog steeds rijdt (een peugot uit 1899), de Bugatti die het snelheidsrecord in 1931 op meer dan 200 km per uur zette, en twee limousines die in bezit waren van de Portugese dictator Salazar (een gepansterde Mercedes-Benz en een Cadillac).

Autofestival, eerste weekend van september


Een bijzondere atactie, georganiseerd door het museum, is het autofestival in het eerste weekend van september, met o.a. een rally (tijdrit) waaraan alleen oldtimers mee mogen doen, zowel uit Portugal als daarbuiten.


Picasso

De Kunstcollectie


De kunstcollectie is zeer divers. Ze bevat bijvoorbeeld schilderijen van kunstenaars als Picasso, Dali, Dufy and Legér, maar ook een prachtige verzameling keramiek uit vele verschillende periodes, en vier monumentale tapijten uit de zestiende eeuw.brinquedos

Speelgoedcollectie


In 2004, werd er in het Museu do Caramulo een nieuw gedeelte geopend waarin speelgoed en miniatuurauto's uit vroegere tijden ten toon gesteld word. Er zijn meer dan 3000 objecten te bewonderen uit verschillende tijden.

Openingstijden


Zomertijd:   van 10.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 18.00.
Wintertijd:   van 10.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 17.00.

Het Museu do Caramulo is het hele jaar open, behave op de ochtenden van 1e kerstdag, nieuwjaarsdag en 1e paasdag en de hele dag op 2e paasdag.

Meer informatie: www.museu-caramulo.net (in het engels)

Het zwarte aardewerk van Molelos - Caramulo


barro negro de Molelos barro negro de Molelos


Zoals in meer gebieden van Portugal worden in de Serra do Caramulo nog steeds vele oude ambachten uitgeoefend. Vooral bekend en heel bijzonder is het zwarte aardewerk uit Molelos ("Barro Negro" of "Louça Preta" genaamd). Het zwart wordt verkregen door het aardenwerk, wanneer het in de oven is, op een bapaalde manier te roken. Dit ambacht was uitgestorven in de jaren 70 van de vorige eeuw, maar is dankzij nieuw technieken weer nieuw leven ingeblazen.
Wie van de Quinta de Bispos naar Tondela rijdt, komt door het dorpje Molelos waar dit ambacht in een aantal werkplaatsen levend wordt gehouden (als U door het dorp rijdt zult u de borden tegenkomen).
In Molelos, aan de voet van de Serra do Caramulo, 30 minuten van Quinta da Abelenda vandaan, kunt U het aardewerk bekijken en ook kopen. Soms is het ook mogelijk een kijkje in de werkplaats te nemen of een demonstratie bij te wonen.
Het Botanische Park Cambarinho - Serra do Caramulo, Portugal


A Reserva Botânica de Cambarinho na Serra do Caramulo
Het Botanische Park Cambarinho is gecreëerd om een zeldzame soort rhodondendrons te beschermen die plaatselijk bekend staat als “Loendro”. Bovendien is het park een toevluchtsoord voor de otter, die in Portugal en Europa zeldzaam is geworden.

Rhododendron Ponticum

De beste tijd om het park te bezoeken is natuurlijk wanneer de rhodondendrons in bloei staan, ongeveer van April tot Juni.

Er is een mooie en goed aangegeven wandelroute.
Wandelen in de Serra do Caramulo


Hieronder enkele foto's van een aantal uitgezete wandelingen. Uitgebreide informatie over wandelen in de Serra do Caramulo vindt op:Na Serra do Caramulo Passeio pedestre na Serra do Caramulo


aldeia antiga na Serra do Caramulo

Durante o passeio pestre Rota das Laranjais na Serra do Caramulo


EN PTDE| TOPCaramulo | Bussaco | Estrela | Piódão | Conímbriga | Coimbra | Viseu | Santa Comba Dão | Wijn


Serra do Caramulo